Телефонуйте з 9:00 до 18:00 (Пн-Пт): +38 (044) 205-34-34 , +38 (099) 546-70-78     , або пишіть: [email protected]

Богдан Красавцев, дитячий письменник

Богдан Красавцев, дитячий письменник

«У своїх творах я не хочу пропагувати негатив. Життя для мене  це світло»  Богдан Красавцев, письменник, співпрацює з Printto вже 2 роки

Богдан Красавцев — дитячий письменник, голова громадської організації «Екологічна нація», автор шести книжок, дитячий наставник у проєкті «Ваша дитина зможе ВСЕ» та автор-виконавець пісень про кохання і збереження довкілля. 

З 2021 року автор співпрацює з Printto. Замовити книжки Богдана за найнижчими цінами можете за посиланням.

 

Богдане, вітаємо! Розкажіть, як Ви стали письменником? 

У дитинстві, коли мені було 6-7 років, я створював газети, які потім давав читати своїм батькам. Там я від руки писав світові новини, власні вірші й роздуми про життя. Пізніше навіть написав першу книжку аж на одну сторінку (сміється — ред.) — вона називалася «Життя на роздоріжжі». Здається, вже тоді я замислювався над величезною таємницею людського життя й тим, як важливо обрати свій шлях. 

Пізніше, у підлітковому віці, я часто ходив до бібліотеки в моєму будинку, де зачитувався трилерами та молодіжними детективами. Втім, не думав про письменництво — рішення пірнути в цю сферу з’явилося після закінчення університету, коли я вже працював журналістом. 

 

Тобто до письменництва Вас привела журналістика? 

Думаю, що так. Коли я створював газети для рідних, я підписувався як «головний редактор» і вбачав у журналістиці своє покликання. Коли пішов навчатися на журналіста, писав для студентського видання, стажувався на телеканалах та захоплювався гітарою і читанням книжок. Тоді на мене дуже вплинули твори Ремарка, Гемінгвея та Селінджера. 

Крім того, на практичних заняттях з української мови ми писали власні твори. Пам'ятаю, як написав оповідання, де хлопець у чорно-білому світі побачив кольорову дівчину, з якою вирішив познайомитися. Юнацьке серце бриніло нотами кохання і я почав писати вірші та пісні — здебільшого про стосунки чоловіка та жінки, віру в себе та перемогу над страхами.

 

А коли Ви створили свою першу книжку?

Це сталося у 2019 році. До того я писав оповідання, вірші, есеї та вів щоденник. А тут вирішив написати дитячу книжку, де б історії стосувалися екології та збереження довкілля. 

 

«Я хочу, щоб мої літературні герої змінювали світ на краще»

 

Тоді й народилися «Екоісторії для моїх маленьких друзів»?

Саме так. Я описував те, що мене турбувало, і не думав над концепцією книжки та кількістю творів. Все сталося само собою — літери лягали в речення природно, неначе течія несе воду у велике море. 

 

«Екоісторії для моїх маленьких друзів» мають понад 700 шкіл та бібліотек України

 

Чесно скажу: не думав, що ця книжка таки побачить світ. До 2019-го я багато разів надсилав твори для участі в різних літературних конкурсах, але жодного разу не отримував відповіді. Тож я просто вирішив: напишу «Екоісторії для моїх маленьких друзів», оскільки персонажі живуть у мені й просяться назовні. Я прокидався о 5:00, йшов на кухню, заварював чай і сідав писати. Це заспокоювало. Я хотів, щоб мої герої змінювали світ на краще, тому вони вигадують, як очистити Чорне море від пластику, подбати про безпритульних тварин, висадити дерева тощо. 

 

Якими були відгуки читачів?

У книзі є 8 казок, які дуже подобаються дітям. Ба більше, я отримав позитивні відгуки й від учителів та батьків. Оскільки історії продубльовані англійською, вчителі використовують «Екоісторії» на уроках англійської мови. До того ж я передав книги до понад 700 шкіл та бібліотек України й до 12 країн світу, де проживає численна українська діаспора: зокрема до США, Канади, Німеччини та Франції. 

 

І майже одразу, після успішного релізу, народилися «Ековіршики»? 

Так, часу пройшло не так багато — за пів року світ побачило віршоване продовження «Екоісторій для моїх маленьких друзів». Збірка з 9 віршиків теж дуже подобається дошкільнятам та першачкам. А ще книжечка має яскраві кумедні ілюстрації, які створила моя двоюрідна сестра Олександра Красавцева. Вона ілюструвала й «Екоісторії». Уявіть собі — це теж була її дебютна робота! 

 

Наступна робота, екокомікс «Чорнобильська ОАЗА», має доволі незвичну тематику. Чому її варто прочитати дітям? 

У 2021 році я вперше відвідав зону відчуження й це на мене вплинуло. Я зрозумів — хочу написати пісню і твір про трагедію, однак прагнув до філософської історії. Тієї, що не налякає дитину, бо тиснути на читача негативом — не моя стратегія. Це має зворотний ефект.

І тому «Чорнобильська ОАЗА» сподобається дітям, бо це не лише про екологічну катастрофу, а й про місце сили, яке її пережило. Книга виконана у вигляді коміксу-розмальовки, тож дитячі очі затримуються на сторінках надовго. 

 

«Наше життя – неначе фільм: ми є й акторами, і режисерами цієї стрічки»

 

Ваша книжка «Василь та COVID-19» якось пов'язана з коронавірусом?

Частково. Це перший твір, який я написав радше для підлітків та дорослих людей. В ньому дуже багато особистого. Того, що взяв з дитинства та юності. Але водночас ця історія сповнена світла та незвичного фіналу. Книжка сподобається людям, які шукають відповіді на вічні запитання: в чому полягає сенс життя, як будувати стосунки з людьми, що таке внутрішній світ та як подолати глобальні виклики, з яким зустрічається людство.

 

Тим часом «Пригоди Га та Као» написані у жанрі пригодницького фентезі. Чому ця книга особлива? 

Це суміш фентезі, гумору та драми. Мені дуже подобається ця книжка тим, що в ній я велику увагу приділяю людському страху та зневірі. Я переконаний — відповіді є всередині нас, тож ми можемо як злетіти, так і впасти. Все залежить від внутрішнього стану. Водночас я завжди кажу на своїх зустрічах дітям: нормально часом не вірити в себе й розчаровуватися в людях. Набагато важливіше віднайти нові сенси, щоб рухатися вперед. 

Наше життя — неначе фільм. Ми тут і актори, і режисери. Тому «Пригоди Га та Као» дадуть поштовх до дій, звеселять і надихнуть вірити у себе й Україну Успіху та Добра. Гадаю, саме такою ми хочемо бачити нашу Батьківщину. 

 

«Я вірю в Україну Успіху та Добра!»

 

І нарешті: «17 Цілей, що змінять СВІТ», що вийшли у 2023 році. Про що ця книжка?

Я надихаюся, коли читаю новини з різних куточків світу, де люди разом долають різні виклики для їхньої країни. Голод, відсутність освіти, екологічні проблеми, війна — заради спільної мети люди здатні робити неможливе. 

Отож, «17 Цілей, що змінять СВІТ» — це 17 історій, де показані проблеми й відповіді на запитання, як їх подолати. Я маю чимало добрих відгуків про цю книжку від бібліотекарів та освітян, дітей та батьків. Мені пишуть, сторінки дають просте пояснення, як саме людство може досягти розвитку та побудувати суспільство, що дбає про довкілля і зберігає мир. 

Ілюстрації створила моя дружина — Тетяна Красавцева. Також вона допомагає мені розвивати громадську організацію «Екологічна нація», мета якої – популяризація екологічного способу життя серед українців. 

 

Дякуємо вам за щиру розмову! Наостанок розкажіть про Printto — як почалася ваша співпраця?

Я співпрацюю з Printto як автор майже 2 роки. Спочатку шукав видавництво й випадково натрапив на рекламу, що Printto друкує книжки накладом від одного примірника. Мені якраз треба було видати роботу невеликим накладом, тому я звернувся саме до цієї друкарні. Ми співпрацюємо й зараз, і це дуже зручно — я можу замовити, як 3-5, так і 20 примірників книжок. 

До того ж Printto пропонує приємні знижки на друк книжок для своїх авторів. Відзначу, що завдяки Printto мої книжки можна придбати й на ROZETKA — щоправда, там ціни дещо вищі.

2023-06-21


Поділитись:

 

  1. Прочитайте Рекомендації щодо PDF
  2. Вивантажте власний файл
  3. Оберіть параметри книги
  4. Вкажіть телефон та ПІБ для доставки
  5. Здійсніть оплату
  6. Отримайте замовлення у відділенні
Меню